Ensimmäinen vuosi

01.05.2020

Kirjoitimme 1.5.2019: Tänään aukeaa Pekan Pizza Kälviällä. Päätös siirtyä valmistamaan ihan omaa pitsaa syntyi tahdosta leipoa kotimaisuutta ja etenkin paikallisuutta vaalien".


Vuoden takaisen jännitys on vielä selkeästi muistissa: Tykätäänkö menuusta? Löytävätkö uudet tuotteet kuten rullat ja pannupitsat ostajansa? Raivostuttaako Sirkkapitsa? Tuleekohan juuri kukaan pitsaostoksille?


Iloksemme asiakkaita saapui sankoin joukoin! Ensimmäinen Pekan Pizzasta tilattu pitsa oli Tankar mango-curry kastikkeella. Ensimmäisen Sirkkapitsan söi nuori kälviäläinen poika, jolle kokemus taisi olla makua tärkeämpää. Pitsamenuuta luettiin hymyhuulilla. Monilla oli valinnanvaikeutta, kun heti kerralla olisi haluttu kokeilla kaikkea. Erityisesti Kirkkovene ja Kebulainen aiheuttivat hilpeyttä. Suositumpien pitsojen joukkoon nousi heti alusta alkaen lihaisa Voimankoitto, joka tilaajiensa suussa vääntyi milloin Voimankäytöksi tai Voimankeitoksi.


Kotiseutupitsoistasta yhdeksi suosituimmaksi kunnostautui Kaarlebyyläinen, johon kuuluva mörköhillo sai Suomen jääkiekon MM-kullan myötä entistä enemmän tunnettavuutta. Parin päivän ajan Mörköä sai kaupanpäälle kaikkiin pitsoihin.


Kokkola -lehden kesällä julkaiseman jutun myötä pääsimme esittelemään pitsoistansa erityisesti Jukkolaa, jossa korostuvat lähiseudun tuotteet ja maut. Samoihin aikoihin Pekan Pizzan nimi ikuistettiin sorkkahoitajan pakettiautoon, jonka myötä käsite Pekan Pizza tuli entistä tunnetummaksi kautta maakunnan. Hyvinvointilääkäri Pippa Laukan vierailu löi lisää vettä myllyyn, kun Pekan Pizza sai televisiotähdeltä erityiskiitosta maistuvasta pohjasta. Pippa oli syönyt Pekan Pizzan kasvispitsalistalta Paarmuskan.


Syksyn myötä halusimme tuoda pitsoihimme sadonkorjuun antimia. Pitsaan sai halutessaan nokkosta, kesäkurpitsaa tai suolakurkkua. Mikään näistä kausiherkuista ei noussut erityiseen suosioon. Sadonkorjuupitsoihin lukeutui myös Pekan Pizzan tattipitsa. Syksyllä käynnistyi myös Suomen iloisin yrittäjä -kisa, jossa olimme aktiivisesti mukana. Hienosti ääniä tulikin ja pääsimme pistesijoille. Kyllä voittajien on täytynyt olla tosi iloisia 😊

Pekan Pizzan ensimmäisen vuoden ehdottomiin huippuhetkiin kuuluu Valametti802! Tähän taikinatankopitsaan kuului kinkkua, jauhelihaa ja katkarapua lisukkeena kaksi chilidippiä. Idea ja nimi pitsalle syntyi paikallisilta nuorilta, joilta saimme myös mainoskuvia. Valametti802 -pitsassa toteutui Pekan Pizzan monet tärkeät arvot: paikallisuus, huumori ja hetkeen heittäytyminen.


Pekan Pizzan suosituimpia tuotteita ovat olleet rullat. Suosion innoittamina loihdimme listallemme myös Hirvirullan, josta tehty liikenneturvallisuusvideo sai sosiaalisessa mediassa valtaisan huomion. Ydinviesti oli yksinkertainen: Mitä enemmän syömme hirvirullia, sitä turvallisempi on teillämme liikkua.


Syksyn edetessä halusimme tehdä jonkinlaisen pitsatarjouskampanjan. Päätimme pitsakuponkien sijaan tarjota alennuksen kaikille, joilla on viikset. Tämän jälkeen Kälviällä nähtiin liikkeellä erityisen paljon viiksekkäitä naisia. Pitsaviiksillä sai hymyn huulille ja kahden euron huojennuksen pitsan hintaan.

Joulun aikaan meitä ilahdutti Yle Kokkolan vierailu. Valmistimme suorassa lähetyksessä jouluisen pitsan. Pekan Pizzan herkulliselle pohjalle ladottiin omenaa, luumua, piparkakkua, lanttulaatikkoa, sinappia jne. Lopputuloksesta totesimme, että tällaista tekee vain täysi tonttu. Jouluisia pitsoja ei otettu Pekan Pizzan listalle.


Uusi vuosi 2020 alkoi Pekan Pizzan nimen suojaamisella. Ajatuksia Pekan Pizzan laajentumisesta alettiin varovasti herätellä. Varsinaiset toimenpiteet asian eteenpäin viemiseksi jäivät Ullavalaisen synttäreiden jalkoihin. Asia on jätetty miedolla lämmöllä hautumaan.


Kevät toi Pekan Pizzaan uusia tuulahduksia. Pääsiäisenä tarjontaamme piristi Päkäpitsa, jonka pääraaka-aine oli karitsan luomujauheliha Jokelan lammastilalta Lohtajalta. Lampaalla ja minttuhyydykkeellä oli oma kannattajakuntansa. On mahdollista, että paikallinen lampaanliha on osa Pekan Pizzaa jatkossakin. Viimeisin uutuus Pekan Pizzassa on Masa -pitsa. Tämänkin pitsan taustalta löytyy asiakkaidemme toiveet ja ideat, joita olemme parhaamme mukaan jalostaneet.


Kuluva kevät toi myös Pekan Pizzaan haasteita. Maailmanlaajuinen epidemia tyrehdytti ihmisten liikkuvuuden ja ravintoloiden asiakaspaikat jouduttiin sulkemaan. Pelkäsimme pahinta. Joudummeko joku päivä lopettamaan toimintamme kokonaan?


Onneksi pelot eivät ole toteutuneet. Pitsojen mukaanmyynti eli "Take way" -menetelmä on mahdollistanut sen, että tähän mennessä ainoastaan Pekan Pizzan aukio-oloa olemme joutuneet hieman supistamaan. Kiitos, kun olette tukeneet meitä näinä poikkeuksellisina aikoina. Olemme saaneet paljon myös uusia asiakkaita.


Puhaltaessamme kynttilän virtuaalisesta 1-vuotiskakusta on toiveemme kirkas: toivottavasti mahdollisimman pian saamme palata normaaliin päiväjärjestykseen niin Pekan Pizzassa kuin kaikkien henkilökohtaisessa arjessa.


Kaunein kiitos kaikille asiakkaillemme Pekan Pizzan ensimmäisestä vuodesta! On ollut ilo valmistaa teille pitsoja, joita saa vain Kälviältä. Olemme ylpeitä osaavasta, ystävällisestä ja ahkerasta henkilökunnastamme. Heistä jokainen haluaa valmistaa teille vain parasta mahdollista pitsaa.

Odotamme innolla Pekan Pizzan seuraavia vuosia!

Klara vappen!
Sanna ja Pekka