Keitä olemme ja mistä tulemme?

Sanna ja Pekka vappuna 2019
Sanna ja Pekka vappuna 2019
Pekka keväällä 2024 Kälviä -toteemin juurella.
Pekka keväällä 2024 Kälviä -toteemin juurella.

Pekan Pizza on kahden kälviäläisen sisaruksen Pekan ja Sannan vappuna 2019 perustama pitseria Kälviällä. Heidän vanhempansa Leena ja Jukka olivat perustaneet vuonna 1987 Kälviän Kesoilin, missä kiinteistössä Pekan Pizza nykyisin toimii. Omien vanhempien sinnikäs esimerkki yrittäjyydestä sai sisarukset rohkaistumaan Pekan Pizzan perustamiseen. Ohikulkijoille Pekan Pizza näyttäytyy usein Kälviän ST1:senä, sillä piha-alueella on polttoainemyyntiä. Yrityksen virallinen nimi on Kälviän Kaffeli oy, jonka vuosi vuodelta kasvavaa liiketoimintaa on Pekan Pizza.  

Pekan tarina

Pekan Pizzan takaa löytyy huumoristaan tunnettu Pekka Kälviältä. Hän toimi pitkään lounaskokkina ja leipurina pitsa-alalla. Pitsatyössään Pekasta tuntui usein, että hän tekisi monet asiat toisin kuin muut alalla. Opettavien työvuosien jälkeen Pekka perusti pikkusiskonsa Sannan kanssa vanhempien rakentaman huoltoaseman yhteyteen ihan oman Pekan Pizzan vappuna 2019. Nyt Pekka on saanut tehdä asiat juuri niin, kuin hän oli itse vuosia toivonut ja suunnitellut. Ensimmäisestä päivästä alkaen on Pekan Pizzassa syöty hymyssä suin niin Kebulaisia, Kirkkoveneitä kuin Ullavalaisia. Pekan Pizzan markkinoinnissa välittyy sisarusten vahva kiintymys kotiseutuunsa Kälviään. Sisarukset ovat rakentaneet ihan oman Kälviä -toteeminkin, jonka tokaisutauluissa lausutaan totuuksia Kälviän murteella. Kovalla työllä, oikeilla raaka-ainevalinnoilla ja rohkealla asenteella sisarukset ovat onnistuneet luomaan maukkaan ja persoonallisen tuotteen, joka jää monella tapaa ostajansa mieleen.   

Sanna ja Pekka leivontapaikan äärellä syksyllä 2024.
Sanna ja Pekka leivontapaikan äärellä syksyllä 2024.

Muistoja alkuajoilta

Ensimmäiseksi etsimme käsiimme maistuvimman pitsapullan, jonka juuret johtavat Italiaan. Pohjan päälle valikoimme laadukkaat paikalliset ja kotimaiset raaka-aineet yhdistäen makuja toistensa kanssa sopiviksi. Tämän jälkeen pitsoille annettiin kuvaavat ja kotiseutuun pohjautuvat nimet. Paikallisten pitsojen ohella meiltä löytyy toki pitsojen klassikkoja maailmalta kuten Americanosta Quatroon.   

Ihka ensimmäinen asiakkaamme tilasi taitetun salaattipitsan nimeltään Tankar. Kastikkeeksi hän valitsi Manco-Curryn. Sen jännittävän tunteen muistaa vieläkin: tästä se nyt lähtee! Ja ihan alusta alkaen on pitsalista saanut lukijansa hyvälle tuulelle. Sopivassa seurassa pitsamenu aiheuttaa suoranainen naururemakan! Listalta etenkin kotiseutupitsat ovat lyöneet itsensä läpi. UIlavalainen, Käläviäläinen, Kaarlebyyläinen ja Lohtajalainen kiteyttivät heti alkuunsa Pekan Pizzan kulmakiven: paikallisesti ja huumorilla pitsan maun ja runsauden ehdoilla.

Pekan Pizzan suosio kasvaa ja maine kiirii yhä kauemmaksi. Meidät tunnetaan maanläheisyydestämme ja olemme alusta alkaen pitäneet kiinni arvoistamme: paikallisuus, huumori ja ystävällisyys. Pitsojemme nimien takaa voi löytää niin murresanoja, urheilu- ja raittiusseuroja, yrityksiä kuin vähän politiikkaakin. Kebulainen, Voimankoitto, Salonkukka, Jukkola ja Kirkkovene ovat listamme kestosuosikkeja. Ja ainahan se vähän hymyilyttää myydä iso Kebulainen.

Paikallisesti leivottu - Kotimaisilla täytetty

Italialaiseen pitsapullaan leivotun pohjan täytteeksi valikoimme mahdollisimman lähellä tuotettuja ja kotimaisia raaka-aineita. Lihoistamme kana, jauheliha, meetvurstirouhe, kebab, pepperonimakkara, pekoni ja kinkku ovat kotimaisia. Pitsojemme maku pohjautuu kotimaisten maatilojen maitoon, jonka Valio ammattitaidolla valmistaa meille pitsa- ja aurajuustoksi.

Pekan Pizzasta voit pääsiäisen aikaan tilata Päkäpitsan. Karitsan jauheliha on Lohtajalta Jokelan lammastilalta. 

Hirvenjauheliha on yksi Pekan Pizzan suosituimmista täytteistä. Hirvenjauheliha taipuu niin pitsaan kuin rullaan.

Jukkolan leipäjuusto on valittu Suomen parhaimmaksi leipäjuustoksi ja tätä lohtajalaista leipäjuustoa löydät pitsoistamme. Myös mustapippurituorejuusto Jukkolan Mustajussi tulee Lohtajalta.   

Saariahon valkosipulit kuivumassa. Kuva Tuomas Saariaho.
Saariahon valkosipulit kuivumassa. Kuva Tuomas Saariaho.

Luomuvalkosipulimme valmistetaan sesonkituotteena Toholammilla Saariahon tilalla. Vastapuristettu luomuvalkosipuli sopii erinomaisesti lisätäytteeksi valkosipulin ystävälle.  Suosittelemme myös kokeilemaan mustapippurituorejuustoa eli Jukkolan Mustajussia, joka tuo hienostuneesti potkua pitsaan.  

Arvomme

Tällä pellolla kasvaa Pekan Pizzan sesonkituote valkosipuli. Kuva Tuomas Saariaho.
Tällä pellolla kasvaa Pekan Pizzan sesonkituote valkosipuli. Kuva Tuomas Saariaho.

Pekan Pizza valmistaa persoonallisia pitsoja kotiseutuhenkeä ja maaseutua vaalien. Kunnioitamme Suomen maaseudulla tehtyä pitkäjänteistä työtä ja historiaamme pohjautuvaa identeettiä. Paikallisuus, ystävällisyys ja huumori ovat tärkeimpiä arvojamme. Kaikkien näiden rinnalla pidämme viimeiseen asti kiinni pitsan mausta ja runsaudesta.

Olemme onnistuneet luomaan paikallisista raaka-aineista ja italialaisesta osaamisesta kokonaisuuden, jota ei muualta saa. Nöyränä kasvamme ja kehitymme tarjoten teille maailman parasta Pekan Pizzaa. 

Vastuullisuus (ESG) ja käyttämämme raaka-aineet

ESG:llä tarkoitetaan ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan kunnioittamista.  Pekan Pizza huomioi toiminnassaan, että kaikki käyttämämme raaka-aineet on vastuullisesti tuotettuja, jätettä syntyy mahdollisimman vähän, työehtosopimusta sekä lakeja että määräyksiä noudatetaan. Työyhteisön tasa-arvosta ja hyvästä työilmapiiristä huolehditaan aidosti.

Olemme listanneet kaikki käyttämämme raaka-aineiden tuotetiedot tänne.