Kauhia kaappi

02.12.2021

Sen piti olla ihan tavallinen aamu. Munkkirasva kuumenemaan ja kahvi tippumaan. Kassalipas paikalleen ja kaikki valot päälle. On aika aukaista ovet. Avain sujahtaa rutiinilla lukkopesään. Ovi auki, lukon klipsi alas ja Keskipohjanmaan kurkotus ovenpielen laatikosta. Näin se sujuu tavallisena aamuna.

Joulukuun toisen päivän aamu sisälsi yllätyksen. Oven aukaistuani edessäni törötti pienen norsun kokoinen 2-ovinen limsakaappi, jonka elmukelmuun kääritty pinta kimmelsi kilpaa pakkaslumen kanssa. Uutta kaappia oli hieman osattu odottaa, mutta toimitustapa iski vasemman koukun alavatsaan. Kynnyksen yli kantaminen ei kuulunut tähän toimitukseen.

Päässä alkoi käydä kova surina. Miten ihmeessä valtavan kokoisen kaapin voi saada sisälle, jos ei omista nokkakärryä saatikka minkäänlaista "rullalautaa"? Eikä työvuoroonkaan ollut tulossa koko päivänä kuin kolme nippa nappa 160 senttistä naista. Otin huolestani yhteyttä kuljetusliikkeeseen, josta todettiin: "Kyllä sen neljä miestä jaksaa kantaa sisälle asti". Neljä! Mistä ihmeestä saan tuosta vain kasaan neljä miestä, jotka voisivat selkärankaansa uhaten kiikuttaa kaapin sisätiloihin? Vanha kaappikin olisi ensin saatava pois uuden edestä.

Aamutohinan lomassa yritin ratkaista pulmaa. Suulaana ihmisenä jaoin huoleni paikalliselle ukkoköörille. Ja voi kuulkaas sitä tuolien töminää ja melskettä, kun lähes kymmenpäinen mieslauma päätti heittää vanhan kaapin pihalle. Joukossa oli ainakin taksikuskeja, talonmiehiä, kaupunginmiehiä, rakennusmiehiä, olomiehiä ja vieläpä pelastuslaitoksen edustaja naapuripitäjästä. Kaappi oli pihalla parissa minuutissa. Kaikesta selvittiin yhdellä laastarilla.

Lähetin veljelleni videopätkän operattiosta. Hän totesi, että siinä on kälviäläistä osaamista. Aivan totta! Eikä se ollut ensimmäinen kerta. Apua ovat saaneet niin bensaa dieselmoottoriin tankanneet kuin Kälviän eläinlääkäriä etsineet. Joskus on vaihdettu pyyhkijänsulat, toisinaan lisätty öljyä oikeaan reikään. Aina on löytynyt apua joko meidän henkilökunnalta tai kanta-asiakkailtamme. On se mahtavaa, että Kälviällä halutaan auttaa ja palvella. Tehdä toisen päivästä parempi. Arvostan niin tavattomasti!

Niin, se uusi kaappi. Se lähti vanhan kaapin kainalossa palautukseen. Katsotaan asiaa uudemman kerran, kun asiat osataan tehdä kuin Kälviällä.    

Terkuin Sanna